divendres, 5 d’octubre del 2012

Sessió 1. Associacionisme i qualitat democràtica: una mirada general

La sessió es va iniciar amb l' acte d'apertura i presentació institucional del curs, per part del Director del curs, Marc Parés, el Coordinador de l' Escola de Polítiques Socials i Urbanes de l' IGOP, Òscar Rebollo i el  Director del Programa d' Innovació i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell.Vendrell va posar en valor la tasca de les entitats i va destacar la importància del seu rol en l' àmbit de la participació. També va posar de relleu l' aposta de la Generalitat  per iniciatives com aquest curs, amb l' objectiu  de millorar la qualitat democràtica, tot i el context de crisi i disposar de pocs recursos. Òscar Rebollo i Marc Parés també van intervenir com a ponents oferint un marc general sobre el  concepte de qualitat democràtica a fi de contextualitzar les properes sessions.

Intervenció Marc Parés

Marc Parés va situar el concepte "qualitat democràtica" evidenciant alguns indicis de les debilitats que tenen les democràcies occidentals en l'actualitat, apel·lant a dos tipologies de causes que poden estar originant l'actual situació de desafecció i sobre les quals les associacions també podrien reflexionar: la manca de legitimitat  (derivada del dèficits de representació) i la manca de funcionalitat de les polítiques públiques, que no acaben de trobar les fórmules per resoldre eficaçment els problemes de la ciutadania. Seguidament va relacionar l'anàlisi de la qualitat democràtica amb les diferents concepcions de la mateixa, unes més minimalistes (i menys preocupades per la implicació de la ciutadania) i unes altres més maximalistes (més interessades en aprofundir en la participació i en l'associacionisme). Per acabar, es varen discutir alguns criteris de qualitat democràtica vinculats a l'elaboració de processos participatius (impulsats per l'administració o per les associacions). Es va posar l'accent en qüestions com l'extensió (quants més participants millor), la diversitat dels participants, la importància de tenir un mètode i unes dinàmiques de deliberació, l'existència d'uns resultats tangibles i d'uns intangibles (millora de relacions, aprenentatge...), el seguiment d'aquests resultats i el comportament dels actors, que s'hauria de basar en el respecte mutu.


Intervenció Òscar Rebollo

Òscar Rebollo va parlar de les tres dimensions de la democràcia: la representativa, la directa i la deliberativa o participativa. I de com cal enfortir cada una d'aquestes dimensions per poder parlar de qualitat democràtica. També va vincular cada una de les dimensions al món associatiu: la representativa a la junta directiva, la directa a l' assemblea de socis i  la deliberativa o participativa, per exemple, a les comissions de treball. Finalment va proposar una doble reflexió a les associacions: fer una mirada interna que permeti a l' entitat ser més democràtica, i fer una mirada externa per analitzar com la nostra entitat pot contribuir a construir una societat més democràtica. A l' hora de saber quina dimensió cal que enfortim des de la nostra entitat, ens podem qüestionar aspectes com: els membres de la junta representen realment els interessos dels associats? Dins la junta hi ha un repartiment clar de tasques i funcions? Convoquem els nostres socis quan i com necessiten? Parlem amb els nostres socis? Els coneixem? Tenim un cens actualitzat dels associats? Els oferim espais per a la reflexió i el debat? Aquestes qüestions ens ajudaran a fer una bona diagnosi de la nostra entitat i elaborar un pla d'acció.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada