En aquesta quarta sessió del curs ja vam parlar dels Plans de Participació. En la primera part de la sessió es va parlar dels plans de participació en general, mentre que a la segona part es va explicar un cas concret i real de procés per a l' elaboració d' un pla de participació.
La Carola Castellà, experta ens plans i processos de participació, ens va situar pel que fa al mètode i a l'estructura que haurien de contenir aquests plans fonamentats en la investigació d' acció participativa (IAP).
Ens va exposar el que podríem denominar un pla de participació en estat pur, del qual cada entitat n' hauria d' extreure els aspectes que es poden amotllar millor a la seva realitat.
Les fases en l' elaboració del pla de participació podrien ser: 1. Definició del projecte: cal deixar ben clars els objectius i fins on volem arribar. 2. Diagnosi: obtindrem un resultat que es materialitzarà en un informe, i un resultat menys tangible com és fer-nos nostre el projecte i que està relacionat amb el propi procés.
3. Programació: en aquesta fase definirem les línies estratègiques, els objectius i les accions. Després d' aquesta fase ja tindrem el primer esborrany del pla. 4. Fase final: es concreta amb el pla d' acció calendaritzat i una devolució del resultat a les persones que hi han partcipat.
En tot aquest procés anirem obrint i tancant els canals o les vies per a la participació i intervenció dels agents implicats. Obrirem en una fase de prediagnosi, abans d' elaborar-ne el document. Tornarem a obrir per recollir propostes per al pla d' acció i tancarem per a redactar-ne la concreció.
Aquest processos no acaben amb el document final, són processos que haurien d' estar vius i oberts a possibles canvis.
Des de l' inici fins a les fases més avançades del pla, és important l' existència i tasca de la comissió de seguiment, persones implicades amb el procés i que en fan un seguiment, i del grup impulsor (GIAP), petit grup de persones molt implicades en el procés que el lideren i gestionen.
La segona intervenció va ser a càrrec d' en Xavier Sabaté de la consultora Espai TRes que ens va presentar el cas del Pla de participació del Bicicleta Club de Catalunya.
En primer lloc van fer una anàlisi prèvia a través de diferents fonts. També van recórrer a diferents tècniques de la investigació-acció participativa: enquestes (també on line), entrevistes en profunditat, grups de discussió i tallers. En tot el procés esva donar especialment importància a la campanya de comunicació,donant més intensitat a la fase inicial del procés i a la fase de retorn o devolució.
La diagnosi del pla del BACC es va fonamentar en tres eixos: la base social, el funcionament democràtic i la comunicació externa/interna de l' entitat.
Sabaté també ens va mostrar l' estructura del document del pla: finalitat, eixos estratègics, objectius operatius, accions i seguiment. I finalment van poder entrar en el detall de cada un d' aquests apartats.
La conclusió final va ser que el pla no es va acabar de desenvolupar com estava previst. La refelxió entorn a aquest desenllaç passa per considerar el moment per engegar un procés d'aquestes característiques i que és important comptar amb la implicació i compromís dels òrgans directius de l' associació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada